Futureproof bouwen, hoe doe je dat?

Niemand weet zeker hoe de toekomst eruit zal zien. Wat wel zeker is? Ons leven verandert elke dag, en daar kunnen we maar beter nu al rekening mee houden in onze woning. De prijs van water en energie zal stijgen, maar ook onze levensbehoeftes veranderen naarmate we ouder worden. Vandaag plannen we ons leven niet meer even rechtlijnig als vroeger. Veel mensen gooien hun leven helemaal om en veranderen drastisch hun beroepsleven, verwelkomen hun ouders-op-leeftijd in huis, of voorzien extra woonruimte voor een inwonende verzorger. Steeds vaker worden woningen ontworpen die moeiteloos mee kunnen evolueren met het leven. Stap even mee in onze teletijdmachine en ontdek hoe je vandaag toekomstgericht kan bouwen.

Mo-du-le-ren!

Partner, kinderen, ouders, job, ongeval of persoonlijke wens ... je leven zal veranderen. En je behoeften ook. Ga je bouwen of renoveren, neem die gedachte dan mee in het ontwerp. Alles wat jij en je architect van tevoren hebben bedacht, zal de uitvoering achteraf vergemakkelijken en de kostprijs aanzienlijk verlagen. Voorzie de mogelijkheid van een uitbouw of de toevoeging van een verdieping bovenop een garage. Denk aan wachtleidingen voor water, elektriciteit en alle mogelijke andere voorzieningen. De dag dat je besluit om de werken uit te voeren, hoef je ze maar gewoon aan te sluiten. Denk ook bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een tweede toegang tot je woning te creëren aan de kant waar de kinderslaapkamers zich bevinden. Wanneer ze het huis uit zijn, kan je deze kamers makkelijk omvormen tot een verhuurbare studio, of tot een verblijf waar je ouders op latere leeftijd zelfstandig kunnen wonen. Het is ook een slim idee voor jouw ‘oude dag’. Het zorgt eventueel voor een aanvullend inkomen boven op je pensioen en het brengt leven in huis. Deze manier van samenwonen is een win-win op alle vlakken, en daarom ook in volle opmars. Kortom, nu al een extra linteel aanbrengen in de muur zodat je later maar het deurgat hoeft uit te zagen, wat extra meters aan leidingen, een privétoegang, een plat dak dat sterk genoeg is voor een extra verdieping, gemakkelijk verwijderbare scheidingswanden ... de oplossingen zijn talrijk en de relatief kleine extra investering nu levert je vaak enorme besparingen op in de toekomst. Nog een laatste idee?  Denk eraan dat elke verdieping op termijn een afzonderlijk appartement kan worden. In geval van verminderde mobiliteit door een ongeval of ouderdom, of gewoon vanaf het ogenblik dat je kinderen de deur achter zich dichttrekken, kan jij op de benedenverdieping blijven wonen en leven. 

Wie slim is kiest voor een slimme woning

We integreren domotica steeds meer in onze woningen en het gebruik ervan maakt ook alsmaar meer deel uit van onze dagelijkse gewoontes. De huidige systemen zijn nog steeds ontworpen met het oog op comfort, maar ze besteden tegelijk meer dan ooit aandacht aan energiezuinigheid en efficiënt gebruik van de natuurlijke hulpbronnen (verwarming, verlichting, elektriciteitsproductie, beregening, enz.). Daarnaast zijn ze ook aanpasbaar aan toekomstige ontwikkelingen. Van het op afstand bediende slot voor leveringen tijdens je afwezigheid tot diefstal- en brandbeveiliging. Maar denk ook aan alle systemen waarmee je een ruimte moeiteloos verandert in een ‘connected’ vergaderzaal, een netwerk van intercoms en medische bewaking tot stand kunt brengen of elke andere voorziening die maar weinig werk vereist.

Ideeën voor morgen

Met dit lijstje anticipeer je op het onverwachte en zorg je ervoor dat je droomhuis ook je droomhuis blijft.

  • Vermijd of elimineer niveauverschillen. Elke verdieping is liefst vlak en zonder trapjes, zijn, ook de toegang tot het terras (bij voorkeur een in de vloer verzonken schuifdeur). Denk ook aan de toegang van buitenaf aan de kant van de garage of oprit.
  • Voorzie deuropeningen voor deuren van 93 cm breed en gangen die minimum 1,20 m breed zijn. Als één van de bewoners ooit een rolstoelgebruiker wordt, blijft alles toegankelijk.
  • De trap moet geschikt zijn voor het aanbrengen van een traplift. Een kamer met een houten plafond kan ook een oplossing zijn om later makkelijk een lift te installeren.
  • Voorzie wachtbuizen die groot genoeg zijn om later nieuwe kabels door te voeren. 
  • Installeer stopcontacten in de vier hoeken van elke kamers, zodat je de vrijheid hebt om de kameropstelling op elk moment te veranderen.
  • Voorzie op verschillende plaatsen wateraansluitingen en -afvoeren, zodat je makkelijk een extra doucheruimte kan creëren (ombouw tot logeerkamer, studio voor ouderen of een huurder).
  • Teken een plan met minder vaste muren en meer verwijderbare scheidingswanden. Dat maakt de organisatie van je kamers veel flexibeler.